Piano Concoursen

Koningin Elisabethwedstrijd 


De Koningin Elisabethwedstrijd organiseert in 2025 een sessie voor pianisten. Deze wedstrijd is bedoeld voor vergevorderde muzikanten die klaar zijn om aan een internationale carrière te beginnen. 


De Koningin Elisabethwedstrijd is een onafhankelijke vereniging zonder winstoogmerk, geleid door een Raad van bestuur en een Uitvoerend Comité. De vzw functioneert met beperkte vaste kosten en genereert haar voornaamste financiële middelen uit de verkoop van tickets en abonnementen tijdens haar diverse muzikale manifestaties.

YPF EUROPEAN PIANO COMPETITION


Het 9de YPF concours wordt georganiseerd van 26 februari t/m 9 maart 2025 in het Bimhuis en Muziekgebouw aan 't IJ, Amsterdam. Ook voor dit concours verwelkomt de Young Pianist Foundation weer jonge pianisten t/m 27 jaar uit de Europese Unie, inclusief het Verenigd Koninkrijk. 


De YPF European Piano Competition – Grand Prix Youri Egorov, zoals het concours officieel wordt genoemd, brengt toptalenten uit de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk naar Nederland, waardoor er niet alleen een gezonde en stimulerende pianistische uitdaging ontstaat, maar ook een incentive voor studenten, docenten en educatieve programma's binnen de conservatoria om nog grotere betrokkenheid en prestaties te bereiken. Verantwoorde talentontwikkeling is het basisidee van YPF. Net als het nationale concours dat was, is dit tweede Europese YPF-concours ook opgezet vanuit dit pedagogische ethos, wat betekent dat de laureaten niet 'alleen gelaten' worden, maar op weg naar de top worden begeleid.


De internationale jury van de YPF European Piano Competition 2025 bestaat uit: Severin von Eckardstein, Jean-Claude Vanden Eynden, Edith Fischer, Nino Gvetadze, Ronan O'Hora (voorzitter zonder stemrecht), Hannes Minnaar, Malcolm Singer en Einav Yarden.


Het repertoire voor het YPF concours is voor een deel vrij, maar de belangrijkste stijlperiodes moeten in verschillende rondes onderdeel uitmaken van het repertoire. Daarnaast worden onder andere specifieke werken verplicht gesteld in bepaalde rondes. De voorselectie voor het concours vindt plaats d.m.v. YouTube-inzendingen van live optredens van potentiële kandidaten. De kwart- en halve finale worden georganiseerd in het Bimhuis en de finale (en ook het traditionele jury concert, A tribute to Youri Egorov) vindt plaats in Muziekgebouw aan 't IJ te Amsterdam.

Het Liszt Concours


Het Liszt Concours Utrecht presenteert, ontwikkelt en promoot pianotalenten van over de gehele wereld. Zodoende is het een van de belangrijkste springplanken geworden naar de internationale professionele klassieke muziekscene voor jonge musici.


Het startpunt is het driejaarlijkse internationale Liszt Concours, gehouden in TivoliVredenburg, Utrecht. 


Het Liszt Concours is onderscheidend dankzij het uitgebreide Career Development Programme dat wordt aangeboden aan de prijswinnaars . 

Rolmodel voor het concours is pianist, componist en visionairFranz Liszt(1811-1886). Als eerste internationaal erkende (en verafgoodde) musicus ooit is Franz Liszt eigenhandig verantwoordelijk voor de etiquette van het huidige solorecital. Gedurende zijn gehele leven heeft een indrukwekkend aantal noviteiten ontwikkeld, van uitvoeringstechnieken tot nieuwe compositiestructuren. Zijn totale oeuvre omvat meer dan 1.000 werken, voornamelijk voor piano. Hij was tevens een sterke bepleiter van de werken van andere componisten, door het uitvoeren en promoten van onbekende werken van componisten als Beethoven, Bellini en Schubert.The International Piano Competition for Young Musicians


The International Piano Competition for Young Musicians is held every 2 years in Enschede. This event is unique and is the only one International Piano competition for young pianists in the Netherlands. Participation is open to pianists between the ages of 10 and 20. Beside the intrinsic value of the competition it has an outstanding educational function to advance the professional development of the young pianists.


The International Piano Festival, held in the years, between competitions, organizes workshops and masterclasses, given by prominent pianists and teachers. The Competition makes it possible for its Prize winners to play solo recitals in the Netherlands and perform with an orchestra.


Het Steinway Pianoconcours 


Het Steinway Pianoconcours kent een rijke historie en bestaat al meer dan 70 jaar. Vele grote namen hebben deelgenomen aan het concours. De doelstelling van het concours is tweeledig: enerzijds stimuleert het jonge pianisten in hun spel en muziekbeleving, anderzijds biedt het jong talent een podium. Speel jij straks in het Concertgebouw?


Het Steinway Pianoconcours is een internationaal concours voor jonge, getalenteerde amateurpianisten tot 17 jaar. Het Steinway Pianoconcours wordt eens in de twee jaar gehouden in de even jaren. Niet alleen in Nederland, maar ook in Duitsland, Zweden, Denemarken, Zwitserland, België, Spanje, Finland, Italië, Japan, Taiwan en China. De organisatie in Nederland is in handen van Stichting MuziekRobijn.


Het Telekom Beethoven Concours Bonn heeft twee centrale doelstellingen: het is in de eerste plaats bedoeld om jonge pianisten met uitzonderlijk talent te promoten bij het begin van hun internationale carrière. En natuurlijk levert de wedstrijd een belangrijke bijdrage aan het eren van Ludwig van Beethoven door de aandacht te vestigen op zijn genialiteit en zijn nagedachtenis te bestendigen in zijn ‘geboortestad’ Bonn.

Beethoven deed vrijwel hetzelfde door mensen te verenigen via zijn muziek. Je zou kunnen zeggen dat we hetzelfde delen culturele en sociale identiteit. Onze technologieën helpen mensen hun leven te verrijken door barrières voor gedeelde ervaringen te overwinnen, en omdat muziek een universele taal is die over de hele wereld wordt begrepen, doet muziek vrijwel hetzelfde in termen van cultuur en menselijk begrip. Elke twee jaar zie website

Carl Bechstein Foundation promoot pianospel

Het doel van de Carl Bechstein Stichting is het pianospel op brede schaal te bevorderen, vooral onder kinderen en jongeren. 


De Carl Bechstein Foundation zet zich in voor het bevorderen van de muzikale talenten van kinderen en jongeren. Het doel is om zoveel mogelijk – kansarme – jongeren piano te laten leren. Kinderen die een instrument bespelen ontwikkelen hun persoonlijkheid beter, komen goed van pas in het leven, verbeteren hun IQ en zijn sterker in de vaak koude en materialistische wereld van vandaag.


De stichting is vernoemd naar Carl Bechstein (1853–1900), de pianobouwer, oprichter van het bedrijf en beschermheer van vele muzikanten. Carl Bechstein had de visie om precies de vleugels en piano's te maken waar de muzikanten van zijn tijd – waaronder de grote Franz Liszt – naar verlangden. Ook richtte hij verschillende concertzalen op waar beroemde artiesten als Johannes Brahms en Hans von Bülow vaak speelden. Meer informatie over Carl Bechstein.


Eind 2012 bundelden twee bedrijven (C. Bechstein Pianofortefabrik AG en Kuthe GmbH, vertegenwoordigd door Stefan Freymuth) en twee particuliere weldoeners (Berenice Küpper en Karl Schulze) hun krachten om de non-profit Carl Bechstein Foundation op te richten. Lees meer onder Weldoeners.
Zie website


International Piano Competition for Young Musicians

Tijdens zulke pianowedstrijden ontmoeten jonge muzikanten andere jongeren van dezelfde leeftijd, uit verschillende landen maar met dezelfde interesses. Ze kunnen naar elkaar luisteren, van elkaar leren en proeven van het wereldniveau van pianospel. Een onvergetelijke ervaring die ze mee naar huis nemen en een blijvende bron van inspiratie zal zijn voor hun toekomstige studie. Daarom kent deze wedstrijd geen verliezers, afgezien van de behaalde resultaten. Zie website

INTERNATIONAL SCHIMMEL PIANO COMPETITION


The International Schimmel Piano Competition is organized by the Wilhelm Schimmel Pianofortefabrik GmbH in Germany and will be held in its third edition from 01 to 03 March 2024.


The competition is for pianists aged 18 to 32 who are currently undergoing or have completed professional musical training. In addition to the quality of the performance, the focus of the competition lies in the conception of the presented programme, which must follow a theme chosen by the participants.
Zie website

Redactie e-mailadres: 

info@pianovrienden.nl

Pianovrienden | 2024