Piano Festivals 

Piano Festival of La Roque d'Anthéron


Het Internationale Pianofestival van La Roque d'Anthéron in de maanden juli/augustus heeft zich gevestigd als een uitzonderlijke evenement in de wereldwijde muziek- en pianoscène.

Hoewel de afgelopen jaren andere festivallocaties zijn toegevoegd, blijft het terrein van het Château de Florans de belangrijkste plek voor ontmoetingen tussen alle soorten muzikale creatie (klassiek, hedendaags ...), elke stijl (jazz, elektronisch ...) en alle soorten artiesten. Veel opkomende talenten naast de grootste internationale artiesten.

De akoestische kwaliteiten van het podium, net zo geschikt voor pianorecitals als voor concerten en symfonieën. Deze dragen bij aan de charmes van dit mythische en magische park, gevuld met de hele geschiedenis van het kasteel van Florans.

Het pianofestival voor de amateur


Jaarlijks organiseert Stichting PianoFest in samenwerking met het Conservatorium van Amsterdam het pianofestival speciaal voor amateurpianisten. Het festival is bedoeld voor iedereen met een liefde voor het maken van en luisteren naar pianomuziek zonder daarin een vakopleiding te hebben gevolgd.

Klavier-Festivals Ruhr


Geprezen als "het belangrijkste pianofestival ter wereld" (FonoForum), presenteert het Ruhr-pianofestival velen concerten en openbare evenementen van April tot juli De grote meesters van hun ambacht (waaronder Daniel Barenboim, Alfred Brendel, Chick Corea, Hélène Grimaud, Igor Levit, Maurizio Pollini, Sir András Schiff, Daniil Trifonov en Mitsuko Uchida) eren regelmatig onze uitnodiging om een veelzijdige reeks unieke recitals en concerten uit te voeren in het Ruhrgebied. Effectieve, langdurige ondersteuning van jonge artiesten is een van de uitgesproken doelen van het festival; jaar na jaar worden dus ook een aanzienlijk aantal jonge pianisten, prijswinnaars en buitengewoon getalenteerde nieuwkomers uitgenodigd om op te treden in grote festivalrecitals.

Het Orlando Festival

Het Orlando Festival Een groot aantal artistieke hoogtepunten, waarvan de talrijke radio-opnames voor De Concertzender en AVROTROS alsmede drie opgenomen CD’s in de nabije toekomst zullen kunnen getuigen. Met een spectaculaire stijging van de bezoekersaantallen tot bijna 5000 bezoekers werden het belang en het bestaansrecht van dit bijzondere kamermuziekfestival in Limburg, het oudste en grootste van Nederland, nog eens extra benadrukt.

Veel kamermusici verzorgen jaarlijks de Orlando concerten. En vele amateurs, van jong tot oud, spelen en luisteren intens van het Orlando Festival, samen met het reguliere concertpubliek.

PianoWandeling Edam


Maisa van der Kolk, kunstenares en enthousiast bespeelster van historische muziekinstrumenten, op het idee een pianowandeling te organiseren in Edam. Zij vroeg piano-eigenaren hun instrumenten één dag beschikbaar te stellen aan pianisten, zodat een wandelend publiek van hun spel in de prachtige Edamse huizen kon genieten.

Velen reageerden enthousiast en zo vond in 2004 de eerste PianoWandeling door Edam plaats. In de loop van de jaren is het karakter veranderd en zijn ook de meeste bekende Edamse openbare monumenten als locatie aan de wandeling toegevoegd. De laatste zondag van de maand mei vindt dit evenement jaarlijks plaats.

Kijk op de website en noteert u alvast in uw agenda: De PianoWandeling Edam

Pianowandeling Culemborg 

Het initiatief voor de Pianowandeling Culemborg ligt bij Ellen Verhagen-Tilstra met een passie voor piano.

Na een geslaagd bezoek aan de Pianowandeling Edam in 2012 dacht Ellen direct aan de mogelijkheden voor een soortgelijke pianowandeling in het prachtige centrum van Culemborg. Al snel maakte ze haar ideeën kenbaar aan het publiek met een Facebookpagina en sprak ze met vrienden over de plannen.

Haar enthousiasme sloeg over naar anderen waardoor er in 2014 een pianocomité werd samengesteld dat, naast Ellen, bestaat uit de

pianoliefhebbers Peter Steutel, Marit Janssens* en Elmar van Loon. Later verving Hanny de Winter Marit Janssens. Met veel plezier zet het comité zich in voor de promotie van pianomuziek in en rond Culemborg. Daarnaast is door het comité deze website in het leven geroepen (www.pianoculemborg.nl) om een portal te creëren met informatie over o.a. pianolessen, concerten en andere piano gerelateerde activiteiten. Kijk op de website voor de jaarlijkse Pianowandeling.

PIANODUO FESTIVAL


Het Pianoduo Festival Amsterdam. Wilt u ook weer genieten van vele concerten, workshops, lezingen, Q&A's en de beste pianoduo's vanuit de hele wereld? Kijk op de website en noteer in uw agenda. Op onze programmapagina vindt u meer informatie over alle festivalevenementen!

Orhanisatie: Ghislaine Mommer

Gast 2018 Mike Boddé

De Dag van de Piano.


De piano in de hoofdrol met workshops, voorspelen. lezingen, interviews en muziek.

Kijk op de website voor de datum van de dag van de piano in de Kopermolen in Vaals.

De Kopermolen (Luthers Kerk), von Clermontplein 11, Vaals


De Dag van de Piano wordt georganiseerd door Stichting de Kopermolen, in nauwe samenwerking met diverse pianodocenten uit de Euregio. De dag is onderdeel van een breed activiteitenprogramma, dat door Stichting de Kopermolen wordt georganiseerd op het gebied van Talentontwikkeling. Miniconcerten, voorspeelmomenten, workshops en lezingen rondom de piano staan op het programma. Deelnemers zijn kinderen en jongeren in de leeftijd van 3 tot 18 jaar.

Internationale Pianodag. Op deze dag staan de piano en de pianist centraal. Op Goede Rede Concerten presenteren zeven pianisten zich 's middags op drie piano's, van klassieke muziek tot jazz en minimale muziek.

Internationale Pianodag met de piano en de pianist centraal.

Zeven pianisten laten zich deze middag horen op drie piano’s! Van klassiek tot jazz en minimal music.


The Brussels Chopin Dayspromesses to be better than ever before: five Chopin-recitals will be given by five of the most promising young talents of their generation. Location of the festival is the Hall of the Conservatory of Brussels. Website.


‘A pianist that never played a single piece of Chopin can’t be called a pianist’

– A. Sultanov (2nd prize at the International Chopin Competition, Warsaw) 

Pianofestival Ootmarsum


Pianofestival Ootmarsum omringd door de prachtige natuur van Twente kunt u op maar liefst op 6 bijzondere locaties genieten van pianoconcerten en evenementen.


De concerten worden uitgevoerd door gerenommeerde pianisten en door jonge talenten. Voor kinderen en jongeren zijn er familieconcerten en een pianomarathon.


Wilt u dubbelop genieten? Dan zijn er de fietsconcerten waarbij u door het fraaie Twentse landschap van het ene concert naar het andere fietst.
Zie website

Het Naarden International Piano Festival 


Het Naarden International Piano Festival werd eind 2018 opgericht met als doel ondersteuning te bieden aan talentvolle masterstudenten, die op het punt staan af te studeren en hun onafhankelijke leven als concertpianist gaan beginnen. Tijdens het festival zullen deze jonge pianisten zelf optreden, maar ook kennismaken met ervaren meesterpianisten. Het NIPF is geen concours maar een ontmoetingsplek voor beginnende en ervaren professionals.


Tijdens het Naarden International Piano Festival worden diverse Eregasten speciaal uitgenodigd. Zij vertegenwoordigen de Nederlandse concertwereld, waaronder impresario’s, programmeurs en concertzaaldirecties. De jonge pianotalenten krijgen de kans met hen uitgebreid van gedachten te wisselen.


Het idee voor deze stichting is lang geleden ontstaan na het overlijden van mijn man Robert Bruinsma. De gedachte was jonge mensen op weg te helpen en ze kansen te geven hun talenten verder te ontwikkelen. Met name piano studenten hadden onze aandacht. Zie website.


Pianofestival Gouda 

In februari staat het centrum van Gouda in het teken van pianomuziek. In de sfeervolle en intieme Agnietenkapel zullen diverse concerten worden gegeven waarbij gebruik gemaakt zal worden van een prachtige concertvleugel. De concerten zijn divers van karakter en van de hoogste kwaliteit: u kunt genieten van klassieke pianotrio’s, romantische liederen -in een heus ‘nachtconcert’- en tijdens het slotconcert zult u verrast worden door de combinatie van vierhandige pianomuziek en cabaret.  


Gedurende het festival is er veel aandacht voor kinderen en jongeren. Zo staat er een openbare masterclass op het programma, waar een Nederlandse toppianist aan jonge veelbelovende pianotalenten uit Gouda en omgeving les zal geven.


Tijdens het open podium is er de mogelijkheid voor pianisten om op de prachtige concertvleugel op te treden en daarmee in de huid te kruipen van een concertpianist. Daarnaast staan er diverse activiteiten voor kinderen op het programma.


Of het nu gaat om de doorgewinterde concertbezoeker, de enthousiaste amateurpianist of de toevallige passant: Pianofestival Gouda brengt de liefde voor pianomuziek bij een ieder heel dichtbij.  

 

De organisator  

Het initiatief voor het Pianofestival Gouda is afkomstig van Mieke Verduijn. De liefde voor de piano en de pianomuziek is wat haar drijft. 

Redactie e-mailadres: 

info@pianovrienden.nl

Pianovrienden | 2024